Chipsy z jarmużu w towarzystwie łososia i makaronu w sosie pietruszkowym.

Wybierając się ostatnio pod Hale Mirowską w Warszawie, szłam z zamiarem kupienia świeżych i pysznych warzyw i owoców :) Ilość rzeczy zakupionych, ledwo zmieściła mi się do mojego, nie tak małego samochodu. Dlatego najbliższe wpisy będą zainspirowane rzeczami, które znalazłam na przeróżnych stoiskach bazarowych :)
Na pierwszy ogień idzie jarmuż. Uwielbiam go na surowo, ale tym razem zrobiłam chipsy z jarmużu, które idealnie sprawdzają się do makaronu, ale też jako chrupiąca przekąska w towarzystwie wina i dobrego filmu :)

Składniki na 2 porcje : 
- 2 kawałki wędzonego łososia po 150-200 g,
- 250 g makaronu sepia,
- 1 średni korzeń pietruszki,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 100 g mascarpone,
- 5 dużych liści jarmużu,
- chili suszone,
- oliwa,
- sól, pieprz

Jarmuż dobrze wypłukać, wysuszyć i porwać na mniejsze liście. Wsadzić do miski, zalać oliwą, posypać chili (według uznania), posolić i popieprzyć, wymieszać.
Kawałki jarmużu wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 7-8 minut.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. W małym garnuszku ugotować pietruszkę w bulionie, aż będzie miękka. Zblendować i roztopić na małym ogniu z mascarpone. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wymieszać makaron z sosem i na wierzch położyć wędzonego łososia.
Można go również podsmażyć na suchej patelni.

Smacznego życzy,
Dagmara.

Jedna myśl nt. „Chipsy z jarmużu w towarzystwie łososia i makaronu w sosie pietruszkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>